Moltes vegades, quan comencem a estudiar o a practicar un nou idioma, ens trobem que l’ordinador que utilitzem no parla la mateixa llengua. En el cas del valencià, ens podem qüestionar: com escric la Ç a l’ordinador? L’apòstrof i l’accent són la mateixa tecla? Per això, des de l’Acadèmia La llibreta, hem recollit una sèrie de recomanacions perquè el vostre teclat parle valencià.

Com que hi ha dos tipus de teclats, d’una banda parlarem d’aquells caracters amb un sistema operatiu Windows i, de l’altra, us explicarem com escriure’ls amb un ordinador amb un sistema operatiu Mac OS. 

Un teclat Windows

teclatvalenciàwindonws
Més informació sobre el teclat Windows

Si el vostre teclat és espanyol, podreu trobar fàcilment el punt volat (per a la ele geminada), l’apòstrof (en la tecla de l’interrogant), els accents obert i tancat, la dièresi (ï, ü), la ce trencada (ç) i el guionet (-). En canvi, si el teclat està en un altre idioma, podeu usar les següents combinacions:

Lletra Combinació per a la minúscula Combinació per a la majúscula
ç / Ç alt+135  alt+128 
à / À alt+133  alt+0192 
è / È alt+138  alt+0200 
é / É alt+130  alt+144 
í / Í alt+161  alt+214 
ò / Ò alt+149  alt+0210 
ó / Ó alt+162  alt+224 
ú / Ú alt+163  alt+233 
ï / Ï alt+0239  alt+0207 
ü / Ü alt+129  alt+0220 

Altres dues possibles opcions són: d’una banda, accedir a la secció de símbols del programa que useu per a escriure i cercar cada vegada la lletra que necessiteu. O, de l’altra, habilitar el teclat en català des de la secció de configuracions del sistema. 

Un teclat Mac OS

teclatvalenciàmac
Més informació sobre el teclat Mac OS

La forma més senzilla d’usar el teclat de Mac OS en valencià és pressionar durant uns segons la vocal corresponent, la lletra L (per a la L·L)  o la lletra C (per a la Ç) i apareixeran damunt d’aquestes lletres unes caixes amb diverses pcions similars a les dels telèfons mòbils. Caldrà només que seleccioneu el caràcter que vulgueu. Aquest sistema també funciona amb les majúscules. 

Com amb el teclat de Windows, també hi ha una sèrie de combinacions que podeu emprar per a obtindre la lletra desitjada:

Lletra

Combinació per a la minúscula

Combinació per a la majúscula

ç / Ç

tecla ç

shift + Ç (a la vegada)

à / À

^ / ` + a

^ / ` + shift + A (a la vegada)

è / È

^ / ` + e

^ / ` + shift + E (a la vegada)

é / É

¨ / ´ + e

¨ / ´ + shift + E (a la vegada)

í / Í

¨ / ´ + i

¨ / ´ + shift + I (a la vegada)

ò / Ò

^ / ` + o

^ / ` + shift + O (a la vegada)

ó / Ó

¨ / ´ + o

¨ / ´ + shift + O (a la vegada)

ú / Ú

¨ / ´ + u

¨ / ´ + shift + U (a la vegada)

ï / Ï

¨ + i (a la vegada)

shift + ¨ / ´ (a la vegada) + shift + I (a la vegada)

ü / Ü

¨ + u (a la vegada)

shift + ¨ / ´ (a la vegada) +

+ shift + I (a la vegada)

 

Igual que amb l’opció de Windows, hi ha altres opcions. Podeu accedir a la secció de símbols del programa que useu per a escriure i cercar cada vegada la lletra que necessiteu. O també habilitar el teclat en català des de la secció de configuracions del sistema. 

Estudieu valencià a La llibreta

Apunteu-vos a qualsevol dels nostres cursos de valencià. Disposem de cursos en línia per a l'aprenentatge autònom, classes en directe o en diferit i classes presencials en xicotets grups.

Top
¿Necesitas ayuda?
Scan the code
Garantía de
calidad
Excelente
4,9/5
Profesores altamente cualificados y experimentados